Julkaistu: 31.05.2017 00.00

JÄÄKIEKKOILIJAT SUORITTAVAT OPINTOJAAN YHÄ PAREMMIN

JÄÄKIEKKOILIJAT SUORITTAVAT OPINTOJAAN YHÄ PAREMMIN

Teksti poimittu sivulta: http://jyvaskylanurheiluakatemia.fi/2017/05/30/jaa...

Syksyllä käynnistyneen jääkiekkolehtorin toiminta on vahvistanut kehittyvän opiskeluikäisen urheilijan tukiverkkoa ja kiekkoilijat ovat saaneet lisää tukea urheilun ja opiskelun yhdistämiseen. Vahvistuneen oppilaitosten ja seurojen välisen yhteistyön tuloksena kukaan nuorista kiekkoilijoista ei ole lopettanut opintojaan kesken.

Viime elokuussa Jyväskylän Urheiluakatemian rivit vahvistuivat, kun liikuntatieteiden maisteri ja pitkäaikainen jääkiekkovalmentaja Mika Lievonen aloitti työnsä jääkiekkolehtorina. Jääkiekkolehtorin pesti on JYPin, Jyväskylän Urheiluakatemian ja Jyväskylässä toimivan Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHUn tiiviin yhteistyön tulos, ja sen tarkoituksena on jääkiekkoilijoiden urapolun kehittäminen ja tehostaminen Jyväskylässä. Lievosen päätoimipaikkana on Jyväskylän koulutuskuntayhtymän Schildtin urheilulukio, jossa nuoret kiekkoilijat ovat päässeet nauttimaan hänen opeistaan jo melkein vuoden. Jääkiekkolehtorin päätehtävänä on yhdistää koulu ja opiskelu osaksi huippu-urheilijan uraa; erityisenä painopisteenä Lievosella on yläkouluvaihe ja toinen aste.

”Päätavoitteenani on auttaa nuoria jääkiekkoilijoita saamaan toisen asteen tutkinto, jotta tulevaisuudessa heillä olisi kaikki edellytykset ja mahdollisuudet jatkaa opiskeluaan tai siirtyä työelämään. Etenkin 15-18 -vuotiaiden kiekkoilijoiden motivointi ja kannustaminen opiskeluissa on tärkeää, koska he usein kohtaavat jo nuoressa iässä valinnan ammattilaisurheilun tai opiskelun välillä. Haluamme tehdä kulttuurinmuutoksia jääkiekkoilijoiden urapolulle ja rakentaa uusia toimintamalleja, jotka mahdollistavat opiskelemisen ammattimaisen harjoittelun ohessa.”

Toinen jääkiekkolehtorin tehtävistä on tarjota henkilökohtaista tukea ja tukipalveluita huipulle tähtäävään urheiluharjoitteluun, arjen hallintaan ja urheilijana kasvamiseen. Tämä tapahtuu yhteistyössä useiden alueen toimijoiden ja asiantuntijoiden (Jyväskylän Urheiluakatemia, KIHU, Schildtin urheilulukio, Jyväskylän Koulutuskuntayhtymä, paikalliset jääkiekkoseurat) kanssa. Lievonen on ollut toiminnasta mielissään.

”On kunnia olla mukana luomassa entisestään parempia edellytyksiä opiskelun ja jääkiekkoilun kehittymiselle Jyvässeudulla. Kiekkolehtorina pystyn antamaan kaiken osaamiseni ja kokemukseni niin koulumaailmasta kuin valmennuksestakin alueen jääkiekkoilijoiden käyttöön. Urheilija on ennen kaikkea ihminen siinä missä me kaikki muutkin, oli sitten kysymys harjoittelusta, opiskelusta, arjen hallinnasta tai sen puutteesta.”

Jääkiekkolehtori toimii myös alueellisena opintokoordinaattorina aikuisikäisten aktiivipelaajien ja jo uransa lopettaneidenkin kiekkoilijoiden opiskelumahdollisuuksien edistämisessä yhdessä Suomen Jääkiekkoliiton ja Suomen Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistyksen kanssa. Urheilijat ovat ottaneet jääkiekkolehtorin hyvin vastaan.

”Olen saanut yhteydenottoja usealta JYPin liigapelaajalta, ja heistä jopa viiden kanssa olemme pystyneet viemään opintoja eteenpäin. Pelaajilla on paljon valmiutta ja intoa lähteä opiskelemaan, joten minun tehtävänäni on ollut löytää ja tarjota heille kiinnostavia ja joustavia opiskeluvaihtoehtoja.”

Jääkiekkolehtorin toiminta on saanut paljon kiitosta pelaajilta ja seuroilta. Ensimmäinen kausi on ollut menestys.

”Tämä yhteistyö kiistatta vahvistaa kehittyvän opiskeluikäisen urheilijamme tukiverkkoa Jyväskylässä. Hyvä starttikausi takana ja uuden kehittely jo vahvasti käynnissä”, toteaa JYPin urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari

Lievonen summaa kuluneen kauden yhteen lauseeseen: ”Kukaan ei ole lopettanut ja olemme saaneet uusia opiskelijoita.”

Jääkiekkolehtorin työn mukana tulleita kokemuksia ja uusia toimintamalleja voidaan päästä myös pian hyödyntämään muiden lajien urheilijoiden parissa. ”Toiminta on käynnistynyt hyvin ja auttanut jääkiekkoilijoiden urheilun ja opiskelun yhdistämisessä. Palloilupuolella toimintaa on levitetty jo pariin muuhun lajiin ja lajiyhteistyön avulla voimme jatkossa vielä paremmin auttaa urheilijoita alueen oppilaitosten joustavien opiskelumahdollisuuksien hyödyntämisessä”, kertoo Jyväskylän Urheiluakatemian koordinaattori Aki Karjalainen. ”Urheiluakatemian valmennuksen kehitystyön myötä pystymme puolestaan tukemaan vahvemmin myös jääkiekkoilijoiden urapolun rakentumista”, jatkaa Karjalainen.

Lisätiedot:

Schildtin urheilulukio, Mika Lievonen, 040 341 4853, mika.lievonen@jao.fi

JYP Jyväskylä OY, Jukka Holtari, 040 700 4214, jukka.holtari@jypliiga.fi

Jyväskylän Urheiluakatemia, Aki Karjalainen, 0400 247 464, aki.karjalainen@kihu.fi


Seuran uusimmat