JYP Juniorit ry ja Jyväskylän Yliopisto ainutlaatuiseen yhteistyöhön
Julkaistu: 12.02.2020 00.00

JYP Juniorit ry ja Jyväskylän Yliopisto ainutlaatuiseen yhteistyöhön

JYP Juniorit ry ja Jyväskylän yliopisto tavoittelevat yhteistyössä lasten ja nuorten kokonaisliikunta-aktiivisuuden lisäämistä. Liikkumisen määrä ei kaikilla harrastajilla riitä täyttämään liikuntasuosituksia tai harjoittelun vaatimuksia. Samanaikaisesti huoli ilmastonmuutoksesta kannustaa vähentämään toiminnasta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä, joita myös lasten harrastuskyydityksistä muodostuu.

JYP Juniorit ry on huolissaan lasten ja nuorten kokonaisaisaktiivisuuden vähenemisestä, joka näkyy myös haasteina seuratoiminnassa. Hankkeessa toiminnan kehittämisen tukena käytetään muun muassa kiihtyvyysmittareilla lapsilta kerättävää aktiivisuusdataa, valmentajien ja harrastajien koulutusta sekä uusia liikkumispalveluita ja -tuotteita.

- Tänä päivänä urheiluseurassa harrastavista lapsista yhä useampi ei saavuta viikkotasolla edes terveytensä kannalta riittävää kokonaisliikunta määrää, toteaa apulaisprofessori Sami Kokko.

- Kokonaisliikuntamääriä tarkastellessa rimamme täytyy urheiluseurassa olla korkeammalla. Tavoittelemme harrastajien omaa innostusta liikuntaan ja urheiluun siten, että liikkumismäärät mahdollistavat myös urheilijaksi kasvamisen. Olennaista on seuran ja perheiden kanssa tehtävä liikuntakasvatusyhteistyö, kommentoi JYP Juniorit ry:n toiminnanjohtaja Lauri Karhunen.

Yhteistyö on osa Suomen Akatemian Strategisen Tutkimuksen Neuvoston (STN) rahoittamaa kansallista Liikunnallinen elämäntapa kestävän kasvun aikaansaajana eli STYLE-tutkimushanketta. STN rahoittaa tieteellisesti korkealaatuista tutkimusta, joka tuottaa ratkaisuja suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta keskeisiin haasteisiin ja STYLE pyrkii vauhdittamaan siirtymää aktiivisten ja kestävien kulkutapojen käyttöön yhteiskunnan eri sektoreilla.

- STYLE-hankkeen taustalla ovat ajatukset liikenne- ja liikuntapoliittisten tavoitteiden samankaltaisuuksista ja yhteisistä päämääristä. Pyöräilyä ja kävelyä edistämällä voidaan vastata tehokkaasti samalla kertaa sekä liikennepäästöjen että liian vähäisen liikkumisen tuottamiin haasteisiin. Esimerkiksi harjoituskyyditseminen näyttäytyy ongelmallisena molemmista näkökulmista, projektitutkijat Jonne Silonsaari ja Iina Raudasoja liikuntatieteellisestä tiedekunnasta toteavat.

Tavanomaisesta tiederahoituksesta poiketen STN-rahoitus velvoittaa tutkijoita osallistumaan yhteiskunnallisiin muutosprosesseihin. Se ohjaa paikallisen kehittämisprosessin muodostamiseen, joka kokoaa yhteen aiemmin toisilleen vieraita toimijoita ja näkökulmia. Jyväskylässä prosessin tukena ovat Jyväskylän Pyöräilyseuran ja JAPA-Jyväskylän kestävä kehitys ry:n kestävän liikkumisen asiantuntijat.

- Urheilullisuuden lisäksi haluamme olla innostamassa lapsia ja nuoria ympäristöystävälliseen kulkemiseen ja liikkumiseen. Uskomme, että urheiluseuroilla voi tulevaisuudessa olla merkittävä rooli liikkuvamman, ekologisemman sekä kestävämmän Suomen rakentamisessa. Tässä kehityksessä haluamme olla eturivissä, JYP Juniorit ry:n puheenjohtaja Petri Puikkonen toteaa.

JYP Juniorit ry ja liikuntatieteellinen tiedekunta järjestävät yhteistyösopimuksen julkistukseen liittyvän tiedotustilaisuuden ennen JYP-Jukurit -ottelua LähiTapiola Areenalla Aitiossa 1 keskiviikkona 12.2. klo 16.00.

Lisätietoja:

Seuran uusimmat