Hippoliigan pelitapahtumien ohjeistus 2023-2024


Pelitapahtumat

Ottelujärjestelyjen vastuut menevät otteluohjelman mukaisesti. Pelinohjauksesta ja ajanotosta vastaa otteluohjelmaan merkityt joukkueet. Jokaisessa ottelussa pitää olla paikalla vähintään yksi ajanottaja, joka huolehtii vaihtojen pituuksista ja niiden ilmoittamisesta, sekä pelinohjaaja, joka huolehtii pelin sujuvuudesta ja järjestyksestä kaukalossa. Peliryhmien toimihenkilöillä on vastuu ottelutapahtuman sujuvuudesta. Jyväskylän ulkopuolisissa pelitapahtumissa paikallinen seura voi pitää tapahtuman aikana kioskitoimintaa U10, U9 ja U8 sarjoissa. Buugin pelipäivätapahtumissa ei ole mahdollisuutta pitää kioskia.

JYP Juniorit ry huolehtii Buugin pelitapahtumissa pukukoppijaosta. Pukukoppiohjeistus tulee tietoon ennakkoon joukkueen yhteyshenkilöille.

Pelinohjaajat huolehtivat ajanotosta ottelun aikana, ellei toisin mainita. Pelivuoron joukkueiden toimihenkilöt/vanhemmat huolehtivat, että välilaidat ja maalit saadaan paikalleen mahdollisimman nopeasti.

Pelivuoron jälkeen pelivuorolla pelanneiden joukkueiden toimihenkilöt/vanhemmat huolehtivat välilaitojen ja maalien siirtämisestä jäänajon ajaksi, jonka jälkeen seuraavaksi aloittavien peliryhmien toimihenkilöt huolehtivat välilaitojen ja maalien laittamisesta paikalleen.

Pelisäännöt otteluissa

Aikataulu ja ohjeistus:

U10, U9 ja U8:

Kaukalo jaetaan U10 ja U9 sarjoissa kahteen (2) osaan punaviivan kohdalta. U8 sarjassa kaukalo jaetaan kolmeen (3) osaan välilaidoilla siniviivojen alapuolelta (noin 2 metriä siniviivasta).

Joukkueet pelaavat vastakkain 4 kenttäpelaajalla ja 1 maalivahdilla.

Ottelut pelataan sinisellä kiekolla U8 ja U9 -sarjassa ja mustalla kiekolla U10-sarjassa.

U8 -sarjan otteluissa käytetään leijonaliigamaaleja. U9-sarjassa käytetään leijonaliiga maaleja, sekä täysikokoisia jääkiekkomaaleja. U10-sarjassa käytetään täysikokoisia jääkiekkomaaleja.

U10, U9 ja U8 sarjoissa vaihdon pituus on kaksi (2) minuuttia juoksevana aikana. Vaihdot kuulutetaan ajanottajan toimesta tai hyödynnetään summeria / pilliä.

Kauden aikana tulemme myös vaihtelemaan pelialueiden kokoa, pelaavien kenttäpelaajien määrää, Ottelun kestoa sekä vaihdon pituutta!

Pelialueen koko, kenttäpelaajien määrä ,Ottelun kesto, sekä vaihdon pituus on merkitty otteluohjelmaan.


Pelisäännöt U10, U9 ja U8

Otteluissa ei ole jäähyjä. Selkeistä vahingoittamisyrityksistä (mailalla lyömiset, kovat taklaukset, kampitukset ym.) pelaaja ohjataan pelinohjaajan toimesta suoraan vaihtoaitioon valmentajan puhuteltavaksi. Pelinohjaaja viheltää pelin poikki ja ohjaa rikkoneen pelaajan suoraan vaihtoaitioon.

Pelinohjaajan, tai valmentajan päätöksellä, pelaajan selkeistä sääntörikkomuksista on valmentajan jätettävä pelaajalta vähintään yksi (1) vaihtokierros välistä. ”Jäähyllä” oleva pelaaja suorittaa jäähynsä omassa vaihtoaitiossa ja peliä pelataan edelleen neljällä (4) kenttäpelaajalla. Valmentajilla on vastuu pelaajien käyttäytymisestä kaukalossa otteluiden aikana. Toistuvista vaarallisista rikkomuksista, pelaaja voidaan poistaa pelitapahtumasta valmentajan, tai pelinohjaajan päätöksellä.

Ottelut aloitetaan ”keskiympyrästä”. Maalien jälkeen nopea aloitus ”keskiympyrästä”. Vaihdon jälkeen pelinohjaaja heittää / jättää kiekon ns. puolueettomalle alueelle, josta peli jatkuu suoraan.

Maalivahdin torjuttua kiekon sulkemalla kiekon haltuunsa, kiekko siirretään mahdollisimman nopeasti torjunnan tehneen joukkueen maalin taakse oman joukkueen pelaajan toimesta (U10 ja U9-sarjat) tai pelinohjaajan (U8-sarja) toimesta, josta kiekollinen joukkue jatkaa pelin pelaamista. Pelinohjaaja ohjaa laukauksen tehneen joukkueen pelaajat siirtymään n. viiden (5) metrin päähän kiekollisen joukkueen maalin edustalta. Kiekoton joukkue jatkaa pelaamista kiekollisen joukkueen lähdettyä liikkeelle maalin takaa.

Otteluissa viiden maalin eron jälkeen, häviöllä oleva joukkue voi ottaa viidennen kenttäpelaajan kentälle. Kymmenen maalin eron jälkeen häviöllä oleva joukkue ottaa kuudennen kenttäpelaaja kentälle jne. Jos häviöllä oleva joukkue kaventaa maalieron neljään (4) maaliin, niin pelaaminen jatkuu normaalisti neljällä (4) kenttäpelaajalla.

Pelinohjaajan pakolliset varusteet ovat luistimet, kypärä ja pilli.

Voit perehtyä pelinohjaaja rooliin Jääkiekkoliiton materiaalin / opetusvideoiden avulla käyttäen julkisia tunnuksia (Käyttäjätunnus: seuratuomari, Salasana: jääkiekko):
https://optima.discendum.com/login1?ns=160&reason=wrongpasswd:566327

Pelinohjaajilla on voimassa vapaaehtoistyöntekijöiden tapaturmavakuutus, jonka ehdot löydät alla olevasta linkistä: https://www.olympiakomitea.fi/olympiakomitea/jasenpalvelut/edut-sopimukset-liitoille-seuroille/tuplaturva/

Seurojen velvollisuus on kouluttaa pelinohjaajia toimimaan Hippoliigan pelitapahtumissa edellä mainitulla tavalla.

Yleinen toimintatapa joukkueiden toimihenkilöillä ottelutapahtumissa

Joukkueet pyrkivät peluuttamaan tasavahvoja joukkueita. Joukkueiden valmentajat pyrkivät peluuttamaan tasavahvoja kentällisiä ja pelaajia toisiaan vasten.

Pelinohjaajien toiminta aloituksissa ja ohjaamisessa pitää olla selkeää ja ripeää.

Ottelun kellottaja huolehtii vaihtojen pituuksista

Ottelutapahtumissa toimivilta toimihenkilöiltä (valmentajat, huoltajat, pelinohjaajat ja ajanottajat) edellytetään urheilun arvomaailmaan sopivaa käyttäytymistä. Joukkueiden toimihenkilöillä on myös vastuu huolehtia, että myös pelaajien vanhemmat käyttäytyvät katsomossa urheilun arvomaailman mukaisella tavalla.

Hippoliigaan osallistuvilla seuroilla on velvollisuus kouluttaa Hippoliigassa toimivat pelinohjaajat ja ajanottajat pelitapahtumia varten.

JYP Juniorit:

JYP Juniorit huolehtii Hippoliigan otteluohjelman tekemisestä. Hippoliigaa varten varattujen jäävuorojen maksut lähetetään seuran toimistolle, jos Hippoliigaan osallistuva joukkue on tehnyt jäävarauksen. JYP Juniorit maksaa Hippoliigan jääkustannukset yhteisesti kerättävästä rahasta, jonka jokainen sarjaan osallistuva peliryhmä maksaa seuralle kauden aikana jäävuorojen maksuina. JYP Juniorit laskuttavat myös jokaisesta peliryhmästä 190€ hintaisen sarjamaksun. Sarjasta tiedottaminen on JYP Junioreiden vastuulla ja seuran nettisivuilta löytyy aina päivitetty Hippoliigan otteluohjelma.

HIPPOLIIGAN JÄRJESTÄJÄN YHTEYSTIEDOT:

Urheilutoiminta: Toni Lavia, 050-5540311, toni.lavia@jypjuniorit.fi

Tapahtuman järjestelyt / otteluohjelmat : Tomi Korhonen, 050-5480783 tomi.korhonen@jypjuniorit.fi